TFF BAŞKANLIK ADAYLIĞI BASIN AÇIKLAMASI

FUTBOLUMUZUN DEĞERLİ KAMUOYU VE SPOR ADAMLARI,

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Seçimlerinin yaklaştığı şu günlerde diğer değerli Adaylar gibi ben de “Başkan Adaylığı” konusunda çalışmalarımı tamamlayarak aday olmaya karar verdim.
Bir önceki seçimde de “ARTIK RENKLERİN ÜSTÜNÜ KAPATMA ZAMANI” ve “FUTBOL SADECE FUTBOL DEĞİLDİR” sloganlarıyla Türkiye’de futbolun özerk olmasından sonra ilk defa, sorunların ve bunların çözüm yollarını yazılı olarak ortaya koyarak aday olmuştum.

Bu seçimlerde aday olmak için arkadaşlarımla birlikte 3 yıldır hem spor kamuoyu, hem kulüpler hem de dışardan Futbola müdahil erkler ile periyodik olarak görüşmelerimizi yürüttük.
Bu çalışmalarımızı yaparken seçilmişlere hep yapıcı söylemler ile yaklaştık. Gerektiğinde eleştirilerimizi saygı ve centilmenlik çerçevesinde yaptık.

Bu seçimlerde aday olmak için arkadaşlarımla birlikte 3 yıldır hem spor kamuoyu, hem kulüpler hem de dışardan Futbola müdahil erkler ile periyodik olarak görüşmelerimizi yürüttük.
Bu çalışmalarımızı yaparken seçilmişlere hep yapıcı söylemler ile yaklaştık. Gerektiğinde eleştirilerimizi saygı ve centilmenlik çerçevesinde yaptık.

Ancak yıllardır açıkça görünen ve söyleyegeldiğimiz bir gerçek var ki; FUTBOLUMUZ ÇOK KÖTÜ YÖNETİLMEKTEDİR! Bunun sonucu olarak Futbolumuz dünya genelinde dibe doğru başarısızlıklarımız ve maalesef TERÖR İLE BİRLİKTE ANILMAYA BAŞLANARAK zedelenmekte, genç neslimiz bundan dolayı spordan uzaklaştırılarak yok edilerek, insani değerlerimiz altüst olmaktadır. Fenerbahçe takımına ardı ardına yapılan son saldırı bunun en açık örneklerinden birisidir.
Bu gidişatın durdurulmaması durumunda Futbol teröristlerinin hedefi olan «Futbol fanatizminin» artacağı, belki de toplu can kayıpların yaşanabileceği, insani değerlerimizin dağılacağı, bundan kaynaklı şiddet ortamı ile ülke huzurunun kaybolacağı bir Türkiye olmamız kaçınılmaz bir gerçektir.
Diğer taraftan futbolu yönetenler kendi beceriksizliklerini yıllardır utanmadan-sıkılmadan SİYASETÇİLER ÜZERİNE ATARAK perdelemeye çalışmışlardır.

Bunu yaparken; “Futbola siyaset Karışıyor” iftirasını atarak üzerine tuz-biber ekmektedirler.
Maalesef aynı kötü strateji kulüp yönetimi için de başvurulmaya başlanmıştır. Profesyonel Kulüplerimizin hemen tamamının içinde bulundukları kötü yönetim ve finansal krizin temelinde bu sonuç yatmaktadır.

Sorumluluk sahipleri bu gün çözüm olarak hiçbir öneri getirmemekte ve getirilmeye de çalışmamaktadırlar. Çabaların tamamı dışardan ve etkisi çok zayıf, cılızca yapılan çalışmalardan öteye gitmemektedir.

Bizim tespitimiz; bugünün yöneticileri BU ZAMANA KADAR İŞLENEN FUTBOL GÜNAHLARININ ORTAKLARI OLDUKLARI NEDENİ ve GERÇEĞİYLE bu sorunları asla çözemezler ve çözemeyeceklerdir.

Ancak bizim gibi “BU KİRLİLİĞE BULAŞMAMIŞ, BU GÜNAHA ORTAK OLMAMIŞ” futbol ve memleket âşıkları korkusuz, kararlı kişiler bu sorunu çözebilirler. Bizim hareketimiz de buna bir zemin oluşturma medeni cesaretini gösterme çabasıdır.

Bizler başlangıçta “SİYASETİN KUCAĞINA ATILAN BU BAŞARISIZLIK YUMAĞINI” futbolun ÖZERK YAPISINI GÖZARDI ETMEDEN hem siyasiler hem de Futbol adamları/Kulüplerimiz ile birlikte adım adım çözüm getireceğiz.  Bu bağlamda başta seçim sistemi olmak üzere, kulüplerimizin finansal sorunları, altyapı sorunları ve etik konuları adım adım çözülecek, GELECEĞİMİZ OLAN GENÇLERİMİZİN ülkelerini ve takımlarını dünya nezdinde başarıyla nasıl temsil ettiklerine milletçe şahit olacağız.

Bu seçim yine futbolumuzun geleceğinin katledilerek birilerinin piyonu bir yönetim veya gerçekten özerk ve sorunları bir bir çözen güçlü bir yönetim arasında geçecektir.
Yani futbolumuz el birliğiyle ya batırılmaya ve yok edilmeye devam edecek; ya da bu oyun bozulacaktır.

Bunun mücadelesi için bizler hazırız.

FUTBOLUN EN SIKINTILI DÖNEMİNİ OMUZLARIMIZA ALMAYA VE BU ATEŞTEN GÖMLEĞİ GİYMEYE KARARLI OLDUĞUMUZU KAMUOYUNA SAYGIYLA ARZ EDİYORUZ…

EKİBİMİZİN İLK ve EN ÖNEMLİ İCRAATI

TFF SEÇİM SİSTEMİ VE TÜZÜĞÜNÜ BAŞTAN SONA YENİDEN DEĞİŞTİRMEK
OLACAKTIR!
(Bu konuda hazırladığımız proje yazılı olarak ayrıca kamuoyuyla paylaşılacaktır)


YENİDEN YAPILANDIRILACAK BİRİMLER VE PROJELER

* HAKEM OKULU PROJESİ
* ANTRENÖR OKULU PROJESİ
* FUTBOL YAZ OKULLARI VE FUTBOL EĞİTİM-     
   ÖĞRETİM PROGRAMLARI PROJESİ
* FAAL FUTBOL KURAL VE ETİK DEĞERLER EĞİTİM PROGRAMI PROJESİ


TAKIMLARIMIZIN MALİ YAPISI-DENETİMİ VE TRANSFER POLİTİKALARI

-          Profesyonel takımlarımızın tamamı mali disiplin bakımından TFF yönetimi tarafından atanmışlardan oluşan bir kurul (ÜST KURUL) tarafından takip edilecek ve denetlenecektir. *(Bu madde görev-yetki-yaptırım içeriği kapsamlı olarak kitapçık şeklinde hazırlanacaktır)
-          Profesyonel takımlarımıza mali disiplin ve denetim sistemi FİFA tarafından belirlenen normlar dikkate alınarak yeniden detaylı bir şekilde uygulanacaktır. Buna göre;
-          Kulüplerimizin transfer süreleri ve borçlanma yetkileri sürelerini kapsayacak sistemde olması için yeni kurallar (yaptırımlar) hazırlanacaktır.
-          Her yönetim yapacağı transferleri gelir gider bütçesini dikkate alarak “ÜST KURUL” a onaylatmaları gerekecektir.
-          Süre aşımını gerektirecek borçlanmalarda kulüplerin delegelerinin en az 1/3 unun toplandığı ve 3/2 sinin kabul edeceği şekilde karar alarak yapabilme imkânı olacaktır. Bunun adı “YETKİLENDİRİLMİŞ BORÇLANMA” olacaktır. Bu kararlar için gündem belirlenerek genel bir yetki alınabilir. Ancak belirlenen gündemin her bir maddesi bu şekilde kabul edilerek zabıt altına alınacaktır.
-          Kulüp bütçesini aşacak ve “yetkilendirilmiş borçlanmalar” ise Kulüp başkanı ve sorumlu yöneticilerinin şahsi ve yasalar nezdinde kabul gören kefaletle yapılabilecektir. Bu teminatlar TFF na verilecektir.

-          Bütün Profesyonel takımlarımız mali disiplini 3 yıl içinde planlayacaklar ve TFF ye bildireceklerdir. Bunu yapabilme imkânı olmayan kulüplerimizin mali disiplin çalışması TFF tarafından “ÜST Kurula” hazırlattıracak ve kulüplerin (yöneticilerin) uygulamasına verilecektir. Mali disiplini uygulayamayan (uygulamadığı tespit edilen) kulüplerimizin yönetimi TFF disiplin kurulu tarafından düşürülebilecektir.
-          Bütün bu kararlar uluslararası futbol yasaları bağlamında kulüp ve yönetici-sporcu haklarına ve hukukuna bağlı kalınarak uygulanması TFF tarafından sağlanacaktır.

YABANCI FUTBOLCU TRANSFERİ

-          SÜPER LİG için iki sezon içerisinde 4+2 (geriye dönük yapılmış transferler 2 yıl içinde bu sisteme entegre edilecektir)
-          Yabancı transferinde yurt dışından yapılacak transferlerde 28-32 yaş sınırında olan futbolcular en az 10 kez milli takımlarda oynamış olması gerekecektir. Milli olma şartında muafiyet yaş sınırı ancak 23 ve altı olması durumunda aranmayacaktır.
-          23-28 arası yaş sınırında transferlerde yabancı futbolcuların gelirlerinden %25 (net) vergi verilmesi; 28-32 yaş arası için %35; 32 yaş üzeri transferlerde alacağı ücretin %40 TFF na fon olarak (gelir vergisi bağlamında) ödenmesi sağlanacaktır. (Bu madde ilgili bakanlık ile koordineli olarak TFF nin özerkliğine de zarar vermeyecek şekilde düzenlenerek icra edilecektir) Eğer futbolcunun böyle bir fonu ödememesi durumunda kulüp yöneticileri TFF ye karşı sorumlu olacak ve bu bedel kulüp gelirlerinden kesilerek TFF ye irat kabul edilecektir.
-          32 üzeri yaşlarda yapılacak yabancı transferlerinde kulüplerin yöneticilerinin maddi kefaleti (yasalar bağlamında geçerli olacak) TFF ye verilecektir. Bu ödemelerin denetimi ve takibi ÜST KURUL tarafından yapılacaktır. Bunda kulüp ve yöneticilerinin olası karşılaşabilecekleri yasal sorumluluktan kurtarılması amaçlanmaktadır.
-          1 ve alt liglerde yabancı oyuncu transferi olmayacaktır. Süper ligden düşen takımın anlaşmalı futbolcusu otomatik olarak serbest kalacaktır. Ancak kulüp bu futbolcusunun transferinde hak kaybını minimuma indirebilmesi için ÜST KURUL hakemlik yapacaktır. (Burada kulüpler daha esnek ve bağlayıcılığı daha az, aynı zamanda çok daha sağlam içerikli sözleşmelerin hazırlanmasının önünün açılması hedeflenmektedir)

ALT YAPI

-          PROFESYONEL kulüplerimiz bütçesinin %15 nin altyapıya ayrılması zorunlu kılınacaktır. Bunun için TFF ilgili birimleri gerek tüzük değişiklikleri gerek denetim sistemiyle bunun uygulanmasını sağlayacaklardır.
-          Süper lig takımları ilk 11 de altyapıdan yetişmiş en az 1 oyuncusuyla başlayacak, yedekte ise 2 oyuncusunu bulunduracaktır. Bu kural Avrupa maçlarında geçerli değildir.
-          1. Ve 2. Ligde ilk 11 de 2, yedekte 2 futbolcusu olacak şekilde koordine olacaklardır. Altyapı konusunda profesyonel takımlar ile koordineli olarak 5 yıl içinde kadrosunda en az 10 futbolcu bulundurmayı sağlayacak sistemin sağlanması önemli bir hedefimiz olacaktır.
-          Alt yapısı ve altyapı liglerde olmayan hiçbir profesyonel kulüp olmayacaktır.
-          Diğer ligler ile alakalı olarak geniş bir çalışma yapılarak altyapı-yaş sınırı-yetiştirdiği futbolcu sayısı sistemi baz alınarak gerek gelir sistemi gerek diğer teknik şartlar ayrıca belirlenecektir.
-          Bu şartların en kısa zamanda TFF tüzük değişikliğinden sonraki yılda uygulamaya konacak şekilde planlanacaktır.

GELİR DAĞILIMI

-          Şampiyonluk
-          Galibiyet
-          Atılan gol sayısı
-          Sıralama
-          Avrupa’daki temsil ve başarısı
-          Milli takımlara verdiği oyuncu sayısı
-          Etik kurallar ve yönetimsel (mali) başarıya dayalı olarak yeniden düzenlenecektir.

TFF TARAFINDAN SAĞLANACAK BAZI YENİ DESTEKLER

-          2. Ve 3. Lig takımlarının seyahat, konaklama, yemek ve malzeme giderleri planlı ve gelir gider-reklam desteği kapsamında TFF tarafından planlanarak karşılanacaktır.
-          2. Ve 3. Lig takımlarımızın ALT YAPILARININ hocaları Kulüp-TFF arasında diyalogla belirlenecek ve maaşları TFF tarafından karşılanacaktır. Bu sistemde başarılı olan hocalar ödüllendirilecek; başarısızlık ve etik kurallara uyumsuzluklar ise sonraki değerlendirmelerde görevlendirme kısıtlaması olarak yansıtılacaktır.
-          Sportoto gelirlerinden 2. Ve 3. Lig takımlarımızın da faydalanması için gerekli altyapı sağlanacaktır.
-          2. Ve 3. Liglerimizdeki takımlarımızın yaş sınırlaması 25 yaş altı olması durumunda TFF tarafından yapılacak doğrudan desteklemelerde pozitif ayrımcılık için gerekli altyapı oluşturulacaktır.

KULÜPLERİMİZİN ŞEFFAF YÖNETİLMESİ

Bütün kulüplerimizin Mali ve İdari Disiplin denetimi «Dernek Şirket» dahil DENETLENEBİLİR BİR YAPIDA OLACAKLARDIR. Kulüpler ve Yönetim,
Futbolcuyu;
-          Kim satın alacak, Kime satılacak, Niye satılacak,
-          Kulübü Nasıl yönetecek, Uzun vade planı ne olduğunu Federasyona bildirmek durumunda olacaktır.
-          KULÜPLERİMİZİN BORÇLARINI TASFİYE EDEBİLMESİ İÇİN
-          Futbolcu satışı, Menkul-G.Menkul varlıkların paraya çevrilmesi,, Yeni başka gelir kaynaklarının ihdası, Diğer gelirler konularında TFF ile işbirliği sistemi oluşturulacaktır.
  

YÖNETİM SORUMULUĞU

-          Yöneticiler aldıkları her kararda doğabilecek her türlü sonuçta Başkan %40 diğer yöneticiler kalan %60 şı eşit şekilde paylaşacakları bir yasal sorumluluk sitemi getirilmesi sağlanacaktır.

KULÜPLERİMİZİN ŞEFFAF YÖNETİLMESİ HALKA ARZLAR KONUSU

Özellikle son dönemde büyük kulüplerimizin halka arzında ortaya çıkarılan sistemler İBKM ve SPK ile birlikte yeniden planlanarak özellikle Kulüplerimizi maddi zarara uğratan ve ayrıca kayıt dışı sisteme iterek «TARAFTARLARA» haksız muameleye sebep olan bütün yapı değiştirilecektir.
Orta ve uzun vadede kulüplerimiz ve taraftarları için çok büyük kazançlara imkan sağlayacak bu çalışma maksimum 2 yıl içinde tamamlanarak uygulanacaktır.

ŞİKE

Eğer biz seçilirsek 2 yıl içinde şaibeli olan bütün sorunlar halledilecek ve liglerin tamamının şikeden arındırılmış centilmence mücadeleye dayanan, adaletsizliklerin acımasızca üzerine gidildiği bir mekanizmayı uygulayacağımıza söz veriyoruz.
Eğer bu konuda verdiğimiz sözde durmaz/duramazsak yönetim olarak anında istifa edeceğimizi kamuoyuna söz veriyoruz.
Dünyanın en centilmen ve temiz ligini oluşturacağımıza şeref sözü veriyoruz. Verdiğimiz bu sözün ne kadar ağır olduğunun farkında ve bilincindeyiz…

BÜTÜN BUNLARIN DIŞINDA FUTBOLUN DİĞER SORUNLARI OLAN

-          Futbolda Kayıt dışılık Sorunu
-          Sponsorlar sorunu
-          Nakit ve yayın akışını sağlayan medya sorunu
-          Girişimci patronlar sorunu
-          Menajerler sorunu
-          Maliye sorunu
-          Kontrolsüz Transfer/Personel Harcamaları sorunu
-          Yetersiz Kulüp Tesisleri sorunu
-          Kulüplerin Artan Borçları sorunu
-          Stadyumlarımızın Eksiklikleri sorunu
-          Kurumsal Yönetim Yetersizliği sorunu
-          Sportif Altyapıların Eksiklikleri sorunu
-          Yanlış Şirketleşme ve halka arzın yarattığı sorunlar
-          Örgütlenme Sorunları…
İLE ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞARAK 1. DÖNEM SONUNA KADAR NASIL ÇÖZÜLECEĞİNİ YAZILI OLARAK AYRICA SPOR KAMUOYUYLA PAYLAŞILACAKTIR.





ERDAL ALKIŞ KİMDİR


1966 yılında (K.Maraş) Göksun'da doğdu. 1986 yılında Kayseri'de ticarete başladı. O günden bu yana kendi firmasını yönetmektedir. O dönemde (1980-1991) amatörce Başlayan futbolculuk Serüveni muhtelif takımlarda üniversite/iş ile birlikte devam ettirmiştir. Orta Asya Türk Cumhuriyetleri İktisadi Kalkınma modelleri konulu doktora tezi bulunmaktadır. 2001 yılından bu yana İstanbul'da ticari hayatıma devam eden Alkış 2002-2004 yılı seçimlerinde Ak parti seçim işleri sorumluluğunu üstlenmiştir. Bu dönemdeki anılarını anlattığı "ILK 45 GÜN" adında bir kitabı bulunmaktadır. Şirketi; organizasyon, dış ticaret, medya, tanıtım işleri yanı sıra Yatırım Danışmanlığı işlerini yürütmüştür. Son 4 yıldır enerji, liman işletmesi ve çevre konusunda yatırımları bulunmaktadır. İstanbul’da ülkemizin tek «Kentsel Atıklar» geri dönüşümünün yapıldığı yatırımını yapmış ve İBB ile ortak olarak işletmektedir. Senegal merkezli “İcon Afrika” Firması ile Afrika’da muhtelif yatırımları bulunmaktadır.  2012 Yılına kadar DEIK Türk-Hint iş konseyi başkan, başkan vekilliği görevlerinde bulunan Alkış Son TFF seçimlerinde Başkan adayı olmuştur. Güncel olarak Çukurova Hava Alanı projesini devir alma çalışmaları devam etmektedir.
Evli ve 2 çocuk babası Alkış Rusça, Kazakça, İngilizce, Arapça ve Çerkezce bilmektedir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TARIMSAL KALKINMA VE KÖYE DÖNÜŞ PROJESİ (2007)

EKONOMİK MİLAT (2020)

GENÇLİK NEREYE GİDİYOR?