SİYASİ PARTİLER İÇİN BEDAVA SEÇİM STRATEJİLERİ

SİYASİ PARTİLER İÇİN BEDAVA SEÇİM STRATEJİLERİ

21. YY da bizler gibi gelişmekte olan ülkeler için yapılması gereken çalışmaları paylaşmak istedim. Siyasi partilerde bu fikirlerin “ağa babası” zaten biliniyor ve planlanmıştır da. Bunlara ihtiyaçları olmaz. Ama biz yazdık, ortaya koyduk. İsteyen faydalanabilir…

1-    YENİ BİR ANAYASA

-    Devletin kurumsal yapısının daha iyi denetlenebilir bir şeffaflık zemininde buluştuğu, MİLLİ BİR STRATEJİSİNİN BELİRLENDİĞİ, yürütme-yasama-yargı (Gelişmiş ülkeler ve insan hakları evrensel beyannamesi çerçevesinde) eşit denetin işlevinin tam anlamıyla yansıtıldığı,
-          İnsan hakları, özgürlükler, hukuk ve evrensel demokrasi çerçevesinde,
-          Parlamenter düzenin korunduğu ve geliştirildiği,
- Eğitim, sağlık ve güvenlik konularının milli menfaatler doğrultusunda köşelerinin belirlendiği,
-      Siyasi parti yasasının mutlaka mutlak akla dayanır ve demokratik hakların çiğnenmeyeceği, ülke barajının maksimum %5 lerde sınırlandırıldığı
-  Bütün ülke ve erklerin mutabakat sağladığı 30-50 maddeden oluşan yeni bir anayasa yapılması.
- Ülke yönetimini bağlayan diğer konuların Anayasanın temel felsefesi ile yeniden hazırlanacak KANUNLARLA yönetilmesinin sağlanması.

2-      Kaliteli İnsan yetiştirme bağlamında rekabetçi bir yapının sağlanarak

-       Devletin İlk-orta-lise %50-60 lar nispetinde hiçbir ayrım gözetilmeksizin standardı belirlenmiş kurumlara özelleştirilmesi; özelleştirilen her devlet okulunun devlete olan maliyetinin bölgesel olarak belirlenerek isteyen her vatandaşın maliyetlerinin istenen oranında ek desteklerle devlet tarafından karşılanması.

-          Başarının hem kurumsal olarak hem ferdi olarak ayrıca ödüllendirildiği, bunun denetim ve kontrollerinin de MEB lığına bağlı yine bağımsız denetçiler tarafından belirlendiği. 

-  Orta öğretimin yükseköğretim kurumları (Üniversiteler) ile işbirliği yapmalarının sağlanacağı bir yapı kurulacağı, bu işbirliklerinde doğrudan üniversiteye sınavsız geçme hakkı dâhil birçok avantajların imkânının hazırlanması…

-  YÖK lağvedilerek üniversitelerin senato tarafından yönetilmesi, rektörün üniversite öğrencileri ve öğretim görevlileri ile ilde ikamet eden (Özel olarak tarif edilmiş halk temsilcileri) tarafından seçimle seçilmesi, senato tarafından seçilen adayın atama yetkisi ve onayını vermesi; senato tarafından da görev ihlalleri ve yasadışı tespitlere göre görevden alması…  

Not: Son 20 yılda kurulan devlet üniversitelerin %80 nin "MESLEKİ LİSE VEYA MESLEKİ OKUL" yapılması. Açılan özel üniversitelerin de gereken yeterlilikleri sağlanmamışların kapatılması. 

Özel üniversitelerin öğrenci maliyetlerinin sistematik olarak belirleneceği şekilde devlet tarafından karşılanması. Öğrencilerin eşitlik imkanlarının tartışılmaz bir şekilde altyapısının devlet tarafından sağlanması. 

3-      3 yıl içinde dünya geneline hitap edecek 2 marka çıkarılacağı taahhüdünün verilmesi. Sonrasında her 3 yılda 1 dünya markası olacak projelerin devlet tarafından desteklenmesi. 

4-      Katma değeri yüksek ve TR tarafından da çok ithal edilen 5 ürünün TR de üretiminin sağlanması, bu ürünün TR den ihraç edilen ürün kategorisinde üreticiyi koruyacak rekabet şartlarının devlet tarafından karşılandığı yapının oluşturulması. 

5-   Çevre konusu ve bilincinin insan hakları seviyesine getirilmesi için yasal bütün altyapının sağlanacağı; geri dönüşüm mekanizmasının tam manasıyla organize edilerek desteklenmesi, AB normlarının üzerinde yatırımların teşvik edilmesi.

6- Yenilenebilir Enerji Kaynakları konusunda üniversiteler, bilim adamları, yurt dışı kaynaklardan faydalanmak, bu konuda kısa-orta-uzun vadede planlar yapmak. Var olan nükleer enerji santrallerinin millileştirilmesi “yani yap-işlet-devret değil maliyetinin devlet tarafından karşılanması” için yeniden görüşmelerin yapılması.

Enerjisini kendisi üretecek herkesin desteklenmesi,

Maliyeti ucuz çevreci yeni enerji kaynakları hakkında çalışmaların hızlandırılması

7-      Kapsamlı yapılacak vergi kanunu ile kayıt dışının minimuma indirilmesi durumunda petrol fiyatının üretimdeki sağladığı faydaya dayalı olarak sübvanse edilerek bir standarda getirilmesi. 

        Çiftçi, navlun hizmeti veren ticari firmalar, gemi ve sanayi kuruluşlarının yakıt ve enerji maliyetlerinin yarı yarıya ucuzlatılması. Bunun denetim ve yasal altyapısının uygulamasında devletin hiçbir kurumunun müdahalesine izin vermeyecek katılık ve şeffaflıkta olması.

8-      Trafik kurallarının yeniden dizayn edilmesi, bazı kuralların yeniden tarif edilmesi; otoban ve oto yolların sisteminin; emniyet şeridi kurallarının yeniden tarif edilmesi; bu kuralların tamamının herkese uygulanması…

9-          Türkiye’nin neresinde olursa olsun 55 yaşa kadar köyüne geri dönecek işsiz her aile için

-     Konuyla alakalı kapsamlı proje burada bulunmaktadır. Lütfen okuyunuz. 


https://erdalalkis.blogspot.com/2018/07/koye-donus-projesi.html 

10-   Bu zamana kadar yapılan sosyal yardımların aynen devam ettirilmesi sağlanacağı; ancak bundan sonra bu yardımların siyasi partiler tarafından değil SOSYAL YARDIM MERKEZİ (Kaymakamlık ve idari amir) tarafından yürütülmesinin sağlanması. Gerçek ihtiyaç sahiplerinin bu şekilde hızlıca belirlenmesi ve yardımın anında yerine getirilmesi. Bu tür yardıma muhtaç kesimin üretime katkı sağlayacağı her türlü desteğin ve iş imkânlarının da devlet tarafından desteklenmesi. Devlet ile STK larının yardım konusunda yeni bir merkezi sistem kurularak yapılandırılması. 


- Öğretmen, polis, asker, doktor başta olmak üzere halk hizmetinde olan memurların itibarının kazandırılarak özlük haklarının “VERİMLİLİK” ölçümleri baz alınarak iyileştirilmesinin sağlanması. 

- Spor kanununun yeniden yapılması, sporcu yetiştirme konusunda (dopingle mücadele ve centilmenlik temsil keyfiyeti ile iç içe) ülke tanıtımını da içine alacak şekilde yapılandırılması ve desteklenmesi.

 - Bankacılık ve borçlanma konusunun yeniden ticaret odaları ile birlikte dizayn edilmesi. Devlet tarafından sigorta sisteminin AB normları çerçevesinde yapılandırılması. 

Ekonomi ile alakalı olarak Cumhuriyet Tarihinin en kapsamlı ve yeniden yapılandırılması ile alakalı özel bir çalışma yapılması için önerdiğimiz özet çalışmanın linkini burada yazıyoruz. 
Değerlendirilmesini öneriyorum. 

https://erdalalkis.blogspot.com/2020/04/ekonomik-milat-2020.html

Özellikle ülke üretiminin bölgelere ayrılarak yeniden planlanması, ihraç edilen ürünlerin Limana kadar taşımasının, antrepo maliyetlerinin hatta bası spesifik ve rekabetçi ürünlerde navlun bedelinin bile gerekirse devlet tarafından karşılanması. 

Hayvancılığın özellikle kırsal kesimlerde (mevsimsel etkilerden dolayı tarımın iyi yapılamadığı bölgelerde) devlet eliyle yürütülmesi ve özel firmaların teşvik edilmesi. Özellikle Yem maliyetinin sübvanse edilmesi (Devlet tarafından satın almalarda bazı düzenlemeler yapılabilir) veya teşvik edilmesi. 

Halka hizmet devletin varlık nedenidir. !

2015 

Erdal Alkış


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TARIMSAL KALKINMA VE KÖYE DÖNÜŞ PROJESİ (2007)

EKONOMİK MİLAT (2020)

GENÇLİK NEREYE GİDİYOR?