TÜRKİYE EKONOMİSİ KISA VADEDE NASIL TOPARLANIR

TÜRKİYE EKONOMİSİ KISA VADEDE NASIL TOPARLANIR

Son 1 yıldır ekonomimiz Dünya ile birlikte sallanmaya devam ediyor. Öyle ki bizim gibi gelişmekte olan ülkelerden bazıları bizden çok daha kötü durumda bocalamaya devam ediyorlar. Türkiye özel sektörünün yaratıcı hamleleri diğer ülkelere göre en büyük avantaj olarak ortaya çıkmaktadır.

Tamamen halk diliyle yazacağım…

Bu anlatacaklarımı çok basit şekilde hiçbir bilimsel veriye dayandırmadan, anlaşılmayacak teknik terimler kullanmadan ilkokul öğrencisinin bile anlayabileceği şekilde söyleyeceğim…

Vereceğim bu örnekler sonucunda devletin kasasından çıktığı düşünülen para 1-2 yıl içinde devlet en az %10-15 kar edecek şekilde sonuçlandıracağı gibi hem çiftçi kazanacak hem Sanayici kazanacak; dolayısıyla piyasa içerisinde PSİKOLOJİK MORAL EN AZINDAN POZİTİF SEYRETME İMKÂNI sağlanmış olacaktır. Bu da atılacak adımların en önemlisidir.!

Son 1 ayda yapılan TEŞVİK kanunu desteklerinde bu şekilde hiçbir pratik konuya ben rastlayamadım. Varsa eğer ben takdir etmeye hazırım. Göremediğim için bu yazıyı yazmak istedim.

Ben özellikle döviz artışının nasıl lehimize çevrilebileceği veya en azından en az zararla atlatılabileceği konusunda birkaç örnek vermek istiyorum. Vereceğim bu örnekler hem ekonomik canlılık hem de dövize yerinde kontrol imkanı sağlayacak önemli bir argüman olacaktır. Yoksa birilerinin yaktığı sahte dolarlar ile yalakalığa zemin oluşturmak sadece basit insanların kendisini tatmininden başka bir sonuç çıkarmaz.

1-    Son 10 yıldır adım adım yok edilen ve tamamen yurt dışına mecbur bırakılan PAMUK VE MISIR ekimi yarından itibaren TL cinsinden çiftçiye destek verilerek ekiminin sağlanması ve satış işlerini de devletin “Bölgesel Kalkınma Ajansları” aracılığıyla yapılarak sanayiciye ihracatın %20-30 altında olacak şekilde Üretici-Sanayici arasında fiyat desteği ile sübvanse edilmesi.

2-    Aynı şekilde benzer dışarıdan temin ettiğimiz yüklü gıda ürünleri için de yapılmalıdır.

3-    Bizler demir çelik üretiminde hammadde konusunda çok maliyetli olduğu için istisnasız KATMA DEĞERLİ ÜRETİM YAPABİLME TEKNİK İMKANI BULUNAN BÜTÜN DEMİR ÇELİK SANAYİCİSİNE YURT DIŞINDAN “VERGİSİZ, GÜMRÜKSÜZ” SLAB” İTHAL ETME İMKANI VERİLMELİDİR. SU SAYEDE ENERJİ VE HAMMADDEYE VERİLEN MALİYETTEN DOLAYI VE KURUN DURUMUNDAN KAYNAKLI ARADAKİ FARK ülke ekonomisine en az 2 puan pozitif katkı sağlayacaktır.
Bunun için formül bekleyen akıl danelere her zaman işin matematiğini de verebilirim.

4-    Son olarak Turizm sektörünün kurtuluşu için tek çare SEKTÖR VE YÖNETİCİLERİ YILLARDIR SÖYLEDİĞİMİZ AMA BİR TÜRLÜ İKNA EDEMEDİĞİMİZ “YÖNÜMÜZÜ EK OLARAK DOĞUYA ÇEVİRMEKTİR”. Yani batıya olan yönü değiştirmeden doğuya doğru yeni bir kulvar açma çalışmalarını başlatmaktır.
Burada Hindistan, Çin, Kore, Malezya, Singapur, Japonya olmak üzere bütün Asya ülkelerine özel çalışma yapılmalıdır.

Mesela Hindistan’dan turist çekmek için BOLLYWOOD İLE ÖZEL İŞBİRLİĞİ YAPILMALIDIR. Hindistanlı turistlerin birinci tercihi Filmlerinin çekildiği ülkelerdir. Bunu Eski Turizm Bakanı Atilla Koç çok iyi şahit olmuştur. Kendisi ile birlikte Hindistan’a gittiğimizde konuya bizzat şahit olmuş ve bu bağlamda bir sinema filmi yapılmasını istemişti. Konuyu baştan sona organize etmiş olmam hasebiyle “MISSION ISTANBUL” adında bir sinema filminin tamamı İstanbul’da çekilmesi sağlanmıştı. O yıl Hindistan’dan rekor turist gelmişti. Ama Bollywood bu filmden kaynaklı bizim vermeyi taahhüt ettiğimiz desteği bırakın vermeyi film çekilen mekanlar için bile para alındı. Sonra gelen bakan bana bizzat “Git parayı Atiila Koç’tan al, o cebinden ödesin. Benim Hintliye verecek param yok” demişti. Bugün maalesef buralardan gelecek turistlere mecburuz bu gün.

O dönemin Genel Müdürü bana yaptırdığı bir araştırmada bir Hintli turistin 12 Avrupalı turistten daha fazla para harcadığı istatistiği ile karşılaşmıştık.
Yine aynı yerdeyiz ve mutlaka Asya’ya özel çalışmalar yapılmalıdır…

Bu konuda çok örnek verilebilir ama kötü örnekler konunun kurtarılmasına fayda sağlamayabilir.

Ben tekraren çok basit anlatımla 4 basit örnek verdim.

Destek bu şekilde sağlanırsa sonuç alınır. Yoksa Türkün zekâsı farklı çalıştığı için bu destekler sadece günü kullanmak için kullanılabilir…

Son olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde Hindistan seyahatinde Hindistan Başbakanına; bizim %5 küçüldüğümüz bir durumda Hindistan'ın nasıl %8 büyüdüğünü sormuştu. Bu özel görüşmede Heyet Başkanı olarak bende bulunuyordum. Hindistan başbakanı benim yukarıda verdiğim örneklere benzer basit örnekler verdi ve ekledi; sadece bunu yaptık gerisi geldi dedi. Aynı şeyleri biz de yapabiliriz.

İşte benim söylediklerimde aynı şeyler. Bizden, milli...

Bu kadar basit şeyler yaparak önümüzdeki 2-3 yılı lehimize çevirebiliriz. Zaten ülkemizden de beklenen kritik bu 2-3 yılı kazasız atlatabilmek değilmi?

Ben her zaman pratikte bunların uygulaması için varım. 


Yeter ki istensin.

01.02.2017

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TARIMSAL KALKINMA VE KÖYE DÖNÜŞ PROJESİ (2007)

EKONOMİK MİLAT (2020)

GENÇLİK NEREYE GİDİYOR?